Ike Jime?

Потребителски аватар
Vanko
Мнения: 609
Регистриран на: вт дек 29, 2015 9:52 am

Ike Jime?

Мнениеот Vanko » вт авг 27, 2019 2:56 pm

Има ли някой с опит, или мнение по тази процедура - ikejime?
Дали наистина така се запазва рибата по-дълго прясна, или...
Не е ли по-добре да живеят на кукан, още час-два до края на риболова?

Мисля, всички са наясно с обезкървяването на пелагичните риби, но защо да е по-различно с мекотелите и другите риби?

Тази процедура изглежда доста жестока, но... дали не е в полза на по-хуманната смърт на животинчето?
Японските инженерни решения са безсилни пред българина... :D :D

Светльо
Мнения: 761
Регистриран на: пет фев 26, 2016 8:34 am
Местоположение: Гр. София

Re: Ike Jime?

Мнениеот Светльо » чет авг 29, 2019 9:26 am

Радвам се, че има и други психари като мен в България, които се интересуват от подобни техники.

Честно казано, така и не я пробвах техниката, въпреки че закупих и необходимите инструменти дори.
Отдавна се каня и някой ден ще взема да го пробвам мамка му.... :D :D
Имам следния инструмент: https://gofish.bg/product/4487/ured-za- ... 20242.html
Който закупих от Япония преди години, после го внесоха и в БГ. Като цяло това е най-евтиния вариант, повечето са доста скъпи :)

Сега, по въпроса за техниката, дали има смисъл.... Има и то много. И то не защото се запазва по-дълго рибата.
Точно държането на Кукан прецаква рибата повече, умира бавно, мъчително, задушава се, бори се за живот.

Идеята е моментална смърт в мозъка и след това се прекъсва спиналния нерв и така се парализира тялото на рибата.

Какво се случва и каква е идеята?

Идеята е да се парализрат мускулите(месото, тъй като при рибите не е точно мускул) и да се избегнат движенията и конвулсите, които правят докато умира бавно и мъчително.
Тъй като при подобни конвулси и движения отделят млечна киселина(Lactic acid) и по този начин се разваля вкуса на рибата.
Хубаво е когато се умъртви рибата да се резнат и хрилете за да може сърцето да изпомпа кръвта и това подобравя вкусовите качества още повече.

Интерсното е, че една от рибите които се влияят много от такава техника е именно BlueFish - леферОт :)
Има такова приложение за iOS там има доста полезна информация за различните видове риби, къде се намира спиналния нерв, мозъка и т.н.

ето какво пише и Wikipedia за техниката:
Ikejime (活 け 締 め) или Ikijime (活 き 締 め) е метод за клане на риба, за да се поддържа качеството на месото му. [1] Техниката произхожда от Япония, но сега е в широко приложение. Тя включва вкарването на шип бързо и директно в задния мозък, обикновено разположен малко зад и над окото, като по този начин причинява незабавна мозъчна смърт. [2] При правилно притискане рибата пламък пламва и рибата се отпуска, веднага преставайки всички движения. Унищожаването на мозъка и гръбначния мозък на рибата ще предотврати появата на рефлекторно действие; такива мускулни движения в противен случай биха консумирали аденозин трифосфат (АТФ) в мускула и в резултат на това произвеждат млечна киселина и амоняк, което прави рибата кисела, влажна и по-малко вкусна. [3] Освен това кръвта, съдържаща се в рибената плът, се прибира в червата, което произвежда по-добре оцветено и ароматизирано филе и удължава срока на годност. Този метод се счита за най-бързият и хуманен метод за убиване на риба. [4] Убитата от Ikejime риба е търсена от ресторанти, тъй като тя също така позволява на рибата да развие повече umami, когато остарее. [5] [6]

Той е много подобен на техниката, използвана върху жабите в лаборатории, наречена шиповане или копаене.

Друга техника в APEC Air транспортирането на жива и прясна риба и морски дарове е описана по следния начин: "Направен е разрез към предната част на плоска риба, отрязваща основната артерия и гръбначния мозък. Поставянето на разреза се прави, за да се запази най-голямо количество от плътна плоска риба. Това парализира плоската риба. Прави се втори разрез в опашката, за да се ускори извеждането на кръвта. След това плоските се охлаждат бавно, за да се поддържа кръвообращението и да се улесни процеса на кървене. След като плоската риба е била обезкървена, те се прехвърлят в солена / ледена водна каша и охладена до 12 ° C. "[7]

Ikejime успешно се използва ръчно в производството на риба тон и жълтопер тон, заедно с ограничената употреба в спорта и риболова на дивеч, тъй като осигурява бърза техника на клане. Използва се алтернатива за рязане на гърлото и оставяне на рибата да умре чрез кървене, ikejime и рибата се поставя право в лед. [4]

Потребителски аватар
Vanko
Мнения: 609
Регистриран на: вт дек 29, 2015 9:52 am

Re: Ike Jime?

Мнениеот Vanko » чет авг 29, 2019 12:43 pm

Алелел, майна,
това с гуглето ли го преведе. Свят ми се зави докато го прочета :)
Да, това, което аз съм чел и гледал е, че първо режат хрилете под главата на рибата.
после я точковат малко над и зад окото (прав си за приложението за телефон и аз съм го гледал - за всяка риба е различо мястото)
След това челно пробиват между очите и с прав и твърд инструмент (като тел) промушват навътре и въртят.
Последната процедура ми идва в повече, но самото обезкървяване и умъртвяване е ок.
Мисля, да почна да го прилагам.
Засега съм се загледал по разни китайски инструменти, но както става накрая, винаги се купува нещо скъпо след това :(
Японските инженерни решения са безсилни пред българина... :D :D

Светльо
Мнения: 761
Регистриран на: пет фев 26, 2016 8:34 am
Местоположение: Гр. София

Re: Ike Jime?

Мнениеот Светльо » пет авг 30, 2019 8:17 am

С гууглето, няма да седна да го превеждам, я! :) А пък да го пльосна на Английски, малко хора ще го разберат.

Ако се захласнеш, ще наливаш пари, то е ясно :)

Потребителски аватар
m@rto
Мнения: 949
Регистриран на: ср яну 06, 2016 9:57 pm
Местоположение: Pernik
Контакти:

Re: Ike Jime?

Мнениеот m@rto » пет авг 30, 2019 4:35 pm

това със спиналния нерв ми се струва сложна процедура.
А пък и като знам когато рибите са там и кълвът изобщо нямам време за такива сложни процедури

Светльо
Мнения: 761
Регистриран на: пет фев 26, 2016 8:34 am
Местоположение: Гр. София

Re: Ike Jime?

Мнениеот Светльо » нед сеп 01, 2019 12:59 pm

m@rto написа:А пък и като знам когато рибите са там и кълвът изобщо нямам време за такива сложни процедури


Е там е тънкия момент, който ме е спирал винаги :)

Потребителски аватар
m@rto
Мнения: 949
Регистриран на: ср яну 06, 2016 9:57 pm
Местоположение: Pernik
Контакти:

Re: Ike Jime?

Мнениеот m@rto » пон сеп 02, 2019 5:31 pm

значи с шилото в главата и на кукана.
Леферите и без туй фирясват бързо, ама лавраците живеят

Светльо
Мнения: 761
Регистриран на: пет фев 26, 2016 8:34 am
Местоположение: Гр. София

Re: Ike Jime?

Мнениеот Светльо » вт сеп 03, 2019 8:18 am

И хрилете е хубаво да боцне човек ;)

Потребителски аватар
hasinto
Мнения: 307
Регистриран на: пон май 23, 2016 4:15 pm
Местоположение: Sofia

Re: Ike Jime?

Мнениеот hasinto » нед сеп 08, 2019 10:08 am

След прилагане на гореописаните методи - или не съм го направил ( около 20—30 пъти ) , както трябва или груперите и синегриди те нямат мозъци ! На един групер му рових в кухината , където би трябвало да се намира мозъка поне 5 пъти . Все пак съм медицинско лице и имам представа , какво правя . Е , добитъка не пожела да умре 8 часа . И си стоя на кукана и ме къпеше профилактично с опашка . Накрая , когато излезнах на брега , му прекърших гръбнака с помощта на “един лост и една майка “ , нож и гумен чук . Замръзна във фризера чак след 48часа ( на минус 32 ) . Когато го приготвих , беше изумително вкусен !
Добрият рибар не е този в „лесните дни“, в които всеки хваща риби !
Добрият рибар е този, който хваща риби тогава, когато никой друг не може !

Потребителски аватар
m@rto
Мнения: 949
Регистриран на: ср яну 06, 2016 9:57 pm
Местоположение: Pernik
Контакти:

Re: Ike Jime?

Мнениеот m@rto » пет сеп 13, 2019 9:56 am

hasinto написа:След прилагане на гореописаните методи - или не съм го направил ( около 20—30 пъти ) , както трябва или груперите и синегриди те нямат мозъци ! На един групер му рових в кухината , където би трябвало да се намира мозъка поне 5 пъти . Все пак съм медицинско лице и имам представа , какво правя . Е , добитъка не пожела да умре 8 часа . И си стоя на кукана и ме къпеше профилактично с опашка . Накрая , когато излезнах на брега , му прекърших гръбнака с помощта на “един лост и една майка “ , нож и гумен чук . Замръзна във фризера чак след 48часа ( на минус 32 ) . Когато го приготвих , беше изумително вкусен !


С туй шило в каяка внимавай да не направиш някоя беля!


Върни се в “Дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта