Техника за изравняване - Френзел стъпка по стъпка

Потребителски аватар
m@rto
Мнения: 1119
Регистриран на: ср яну 06, 2016 9:57 pm
Местоположение: Pernik
Контакти:

Техника за изравняване - Френзел стъпка по стъпка

Мнениеот m@rto » вт апр 04, 2017 3:03 pm

Изравняването често е факторът, който ни спира да продължим надолу когато гмуркаме. Необходимо е да знаем какво точно се случва когато 'изравняваме ушите', както и да владеем различни техники за изравняване.
Обикновено, всеки гмуркач започва с интуитивната и лесна техника на Валсалва (хващане на носа с ръка и надуване). Това обаче не е нито единствената, нито най-ефективната техника за изравняване. Струва си усилията да се научат и овладеят други техники, които са по-икономични като кислиродна консумация, по-безопасни, и които позволяват достигане на по-големи дълбочини (при Валсалва лимитът е при достигане на остатъчния обем на белите дробове (обикновено м/у 25-35 метра).
Една такава техника е т.нар. Френзел. По-долу са дадени стъпките, които Eric Fattah описва за ефективното й овладяване. Преводът на български е дело на Весeлин Томов. Успешно практикуване!


Стъпка 1 – пълнене на устата с въздух

Издуй бузите си като балон и задръж въздуха там за няколко секунди. След това използвайки бузите си избутай въздуха към дробовете. Повторете това няколко пъти докато започнете да го правите волево. За да направиш „цялостно пълнене” напълни бузите си до пръскване. За да направиш „умерено пълнене” напълни бузите си докато започнат да се издуват. Когато после се каже „напълни устата си с малко въздух” се има на предвид направи „умерено пълнене”.

Стъпка 2 –контролиране на епиглотиса
Има много начини за контрол над епиглотиса:
1-ви начин - жабуркане на устата с вода
Вземете глътка вода , изправете главата си назад, но не позволявайте на водата да отиде в гърлото и не преглъщайте водата. Водата не навлиза в гърлото ви защото сте затворили епиглотиса.
2-ри начин - издишване и спиране на излизащия въздух. Отворете уста и я задръжте широко отворена, издишайте, но не позволявайте на никакъв въздух да излезе навън, с други думи затворете гърлото си и издишайте срещу затвореното гърло. Никакъв въздух не излиза, защото сте затворили епиглотиса.
3-ти начин - вдишване и спиране на въздуха
Отворете уста и я задръжте широко отворена, вдишайте, но не позволявайте на никакъв въздух да навлезе в дробовете ви, с други думи затворете гърлото си и вдишайте срещу затвореното гърло. Никакъв въздух не навлиза в дробовете ви, защото сте затворили епиглотиса.
4-ти начин – музика от епиглотиса при издишване
Издишвай срещу затвореното си гърло, продължавай да упражняваш натиск и сега само за част от секундата остави въздуха да премине и веднаго го спри отново, трябва да се чува смешен подавен звук, пускайте и спирайте въздуха многократно колкото по-бързо можете. Мускулът който контролирате е епиглотисът.
5-ти начин - музика от епиглотиса на вдишване
Като при четвъртия, но в сучая вдишваме въздух.

Упражнявайте начини 4 и 5 докъто овладеете епиглотиса

Стъпка 3 –контролиране на небцето
1.Затворете уста
2.вдишайте през носа
3.издишайте през носа
4. вдишайте през носа
5.отворете уста
6. издишайте само през носа, никакъв въздух не трябва да излиза през устата
7. вдишайте само през носа, никакъв въздух не трябва да влиза през устата ви
продължавайте да дишате само през носа докато държите устата си отворена
8.сега дишайте само през устата, никакъв въздух да не преминава през носа
сега ако сте сигурни че можете да дишате само през устата или само през носа (докато устата ви е отворена) продължете към следващата стъпка вдишайте дълбоко
9.отворете устата широко и я задръжте така започнете бавно издишване само през устата все още издишайки и държейки устата широко отворена , издишай само през носа все още издишайки сменете отново и идишай само през устата все още издишайки бавно сменяйте между устата и носа колкото се може по-бързо Опитайте същото нещо обаче вдишвайки като държите устата отново широко отверена
Докато сменяте между устата и носа ще усетите нещо меко и месно да се движи в горния заден край на гърлото – това е небцето. Вие издигате небцето нагоре за да дишате през устата и го сваляте надолу като дишате през носа
Продължавайте да правите горните упражнения докато започнете да движите небцето по собствена воля
Когато дишате едновременно през устата и носа небцето е в неутрално положение

Стъпка 4 - научете се да правите „блокиране с език”

Сега трябва да се научите да спирате въздуха само с езика си
Започнете да издишате само през устата
Спрете въздуха като затворите устни, бузите ви веднага трябва да се издуят
Вдишайте отново и започнете да издишвате
Спрете въздуха като затворите епиглотиса
Така вече знаете два начина да спирате въздуха да излиза от устата ви - можете да затворите епиглотиса или просто да затворите уста
Сега трябва да научите и трети начин
Издишайте бавно през устата изричайки сричката „ тх” като в английската дума theatre. Сега задръжте върха на езика в позицията докосвайки с него тавана на устата си точно зад предните зъби .
Опитайте да спрете въздуха държейки езика си в тази позиция а страните на езика ви трябва да опират в тавана на устата ви точно след венците
Изпълнявайте тези стъпки докато се научите да спирате въздуха само със езика си.
Трябва да сте сигурни, че не затваряте епиглотиса или устата си, а спирате въздуха само с език. Именно тази позиция на езика наричаме „блокиране с език”

Стъпка 5 – научете се да използвате езика като бутало

За да продължим напред трябва да знаете техниката за натъпкване на въздух в дробовете или „packing” - техниката ще бъде обяснена по-долу. След като можете да го правите лесно и несъзнателно, продължаваме напред.
Вземете шнорхел сложете го в устата си и запушете с пръсти носа си и пакетирайте дробовете си през шнорхела.
Използвайте бузите си за „Packing” ако не се получи използвайте езика.
Казано с други думи вдишвайте въздух през шнорхела след това правете „блокиране с език” , след това издигайки и движейки езика назад избутвате въздуха към гърлото и дробовете си.
Когато правите това страните на езика ви докосват тавана на устата ви точно зад венците, а върха на езика тавана на устата зад предните зъби. Сега след като сте запечатали въздуха така с език вашите зъби остават във „външна въздушна камера”
А всичкия въздух зад езика ви остава в „задна въздушна камера”.
Когато езика ви е в тази позиция ви е невъзможно да издишате – езика блокира въздуха.
След като сте направили „Packing” през шнорхела използвайки езика си по посочения начин, вие сте усвоили „използването на езика като бутало”. Сега знаете как да избутвате въздух във дробовете си с език.

Стъпка 6 – научете се да контролирате епиглотиса и небцето по отделно

За съжаление епиглотиса и небцето са „двойка” както чувстваме и ушите като едно цяло. Много е трудно да помръднеш само едното ухо без да мръдне и другото, както е трудно и да помръднеш само едната вежда без да мръдне и другата. Ако можеш да помръдваш само едната вежда то вече ти успешно си разделил тези два мускула. Ти можеш да контролираш тези два мускула по отделно. Епиглотиса и небцето са „двойка” в същия смисъл.
Когато затваряш епиглотиса, ти почти винаги повдигаш небцето (което пречи на въздушния поток да излезе през носа). Това е проблем. За да използваш метода на Френзел, трябва да се научиш да затваряш епиглотиса като държиш небцето в неутрална позиция. Това може да бъде доста трдно и да отнеме много време докато се усвои, и обикновено е най-трудната част за усвояване от цялата техника.
- поставете палеца и показалеца под ноздрите си, така че да запушите носа си много нежно и без да го претискате - трябва да можете да издишате през носа , ноздрите трябва да трептят - напълнете бузите си до пръсване - затворете епиглотиса - опитайте да стиснете бузите си и избутайте въздуха през носа - трябва да усетиш как въздуха преминава над пръстите ти и ноздрите ти трептят - ако въздуха изчезва, а ноздрите ти не трептят значи въздуха отива обратно в дробовете , явно не сте затворили епиглотиса - ако въздуха не отива никъде и стои заседнал означава, че небцето ви е в горно положение и блокира ноздрите, повторете упражненията за небцето докато започнете да контролирате мускула волево - повтаряй горните стъпки отново концентрирайки се върху небцето – дръж го в неутрална позиция, единствения начин да свиеш бузи и въздуха да излезе през носа ви е небцето да е в неутрална позиция - Ако все още не можите да направите това упражнение, опитайте следното - Отново запушете носа си нежно с пръсти - Издишайте 90 % от въздуха си през устата - Затворете уста и издухайте останалите 10 % към бузите си надувайки ги до пръсване - Затворете епиглотиса - Сега дробовете трябва да са абсолютно празни, а бузите пълни: въздухът трябва да е заклещен в устата, тъй като епиглотиса е затворен - Сега вдишайте срещу затвореното си гърло, разбира се никакъв въздух не отива към дробовете ви тъй като епиглотиса е затворен, вместо това вие създавате неприятен вакуум в дробовете си - Поддържайки вакума в дробовете опитайте да свиете бузи, така че да насочите въздуха към носа си, концентрирайте се върху небцето, успокойте го и го дръжте в неутрална позиция, ако сте успяли въздуха трябва да излиза през носа ви, не позволявайте въздуха да навлезе в дробовете ви - Продължавай да упражняваш това упражнение докато се научиш да пълниш бузите, затваряш епиглотиса, свиваш бузите и издухваш въздуха през носа си ако правиш това означава, че епиглотиса ти е затворен, а небцето е в неутрална позиция. Това е положението на двата мускула което трябва да запомниш.
Друг начин да се научиш да оправляваш епиглотиса и небцето е като пакетиращ дробовете си през носа. С други думи научи се да пакетираш дробовете си със затворена уста, трябва да всмукваш въздуха през носа.

Стъпка 7 - направи всичко заедно

Запуши носа
Напълни бузите леко
Затвори епиглотиса и дръж небцето в неутрална позиция
Направи „блокиране с език” и изтласкай въздуха назад в гърлото си въздуха не отива в дробовете а вместо това изпълва носната кухина но тъй като носа ви е запушен той отива в естахиевите тръби които изпукват ушите ви
След като ушите ви са изпукали продължаваш да оказваш налягане с езика си огъвайки тъпанчетата навън. Всъщност трябва да усещаш все едно можеш да пукнеш тъпанчетата си навън ако натиснеш достатъчно силно с език (разбира се не опитвайте да си спукате тъпанчетата )
Продължавай да упражняваш метода на сушата докато усвоиш изпукването на ушите си мигновенно

Стъпка 8 – изпробвай го във водата

Отиди на басейн, който е поне 3 метра дълбок.
Спусни се до 3-4 метра с главата на долу без да изравняваш, ушите трябва да ви заболят леко.
Сега запушете носа си и изравнете по метода , трябва да чуете изпукването мигновенно.
Продължете да опражнявате налягане с езика докато усетите, че тъпанчетата ви се разтягат навън.
Опитайте същото в морето.

Как да пакетираме (packing) дробовете си
- затворете уста;
- издишайте срещу затворената си уста, пълнейки бузите си;
- стиснете бузи и върнете въздуха обратно в дробовете си ,после отново напълнете бузите - повтаряйте това докато започнете да го правите без усилие;
- вземете една сламка и я сложете в уста;
- смучете и издишайте през сламката;
- забележете разликата между вдишване през сламката и смученето на въздух през сламката - вдишайте максимално през сламката;
- засмучете въздух през сламката в устата си;
- извадете сламката;
- използвайте бузите си за да избутате въздуха от устата си към дробовете;
- смучете въздух в устата си без да използвате сламката;
- използвайте бузите си за да избутате въздуха от устата си към дробовете( не преглъщай въздуха в стомаха си );
- един цикъл от засмукване на въздух и избутването му към дробовете се нарича „packing” (пакетиране)
- започнето от начало, но без да използвате сламка;
- вдишайте до максимум;
- пакетирайте дробовете си отново и отново докато повече не можете да вкарате никакъв въздух или докато усетите дискомфорт. Пребройте колко пак-а сте направили. Ако имате достъп до спирометър можете да измерите колко допърнително въздух сте вкарали в дробовете си обикновенно е между 0,8 и 4 литра.

Върни се в “Гмуркане и подводен риболов”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта