Усещането на въдицата е строго индивидуално, така че мнението е лично мое и не искам да задължавам или подвеждам когото и да било с него.
Zenaq PA90 го предпочитам за големите примамки: Duo 200, Jack Fin Stylo 210, Momoti 180/190, Daiwa 170, попери по 30-35-40гр. Т.е. основно с нея търся големите и зъбатите
Shimano Exsence S900MH/R(стария модел до 35гр) настоявам повече с примамки 12-14см(понякога и по-малки) или по-скоро ползвам я като по-универсална въдица, която може да мята и усеща и малките примамки, но ако се наложи мята и гореизборените големи воблери без тези над 30гр(Момоти и попери) Джак Фин и Дуо 200 ги води и мята прилично, но избягвам да я натоварвам, докато със Zenaq-a напъвам на макс, а при мен напъването винаги е сериозно
Та бих го обобщил така:
Zenaq PA90 - силова въдица с огромен запас от мощ. Определено под 20гр увисва. Силата й е в големите примамки и далечния кастинг. Има нужда от време за да й свикне човек. В началото ме болеше китката зверски с нея, първите няколко дни. После явно си я напаснах и стана работата.
Exsence S900MH/R - целодевна въдица, която също има мощ да бори голяма риба, но трябва по-нежно според мен с примамките. Сега си спомням един случай на приятел със същата в борба с туна може би около 15-20кг, успя да я спре. Мислех, че ще счупи въдицата, но не. Издържа, накрая се отвори карабината.
Нямам преки впечатления над новия Exsence от серията Genos, който е с 8 грама по-лек от стария, а пък му е завишена акцията. Малко ми е чудно от къде идва това олекотяване при положение, че и двете са с Torzite водачи и карбонов макародържач. Остава в бланката, но защо и как?
P.S. Въдица Exsence в комбинация с макара 17' Exsence 4000XGM е бруталния такъм. Не се усеща в ръката, даже ме зачуди дали да не заменя Stella-ата с Exsence